Er liggen allerlei bezienswaardige stadjes op een redelijke afstand van Arnay-le-Duc. Dijon, Beaune, Autun en Saulieu beschikken niet alleen over leuke winkels en gezellige terrasjes, maar ook over interessante musea.

Dijon (59 km)

De grootste stad in de buurt van Arnay-le-Duc is Dijon. Het centrum ligt op 50 minuten rijden met de auto. De verbinding is goed en in Dijon vindt u vele betaalbare parkeergarages. Het historische stadscentrum is groot en staat vol prachtige gebouwen. De uiltjesroute, die verkrijgbaar is bij de Office de Tourisme, is een prachtige stadswandeling die u voert langs heel veel bezienswaardigheden, zoals historische panden, imposante kathedralen, interessante musea en natuurlijk het paleis van de hertogen van Bourgondië. U kunt zo lang of zo kort doen over de wandeling als u zelf wilt. Dat ligt eraan of u zich onderweg ook laat verleiden door de vele gezellige terrasjes, restaurantjes en winkels. De sfeer in de stad is heel gemoedelijk en u bent een hele dag onder de pannen.

Beaune (34 km)

Het stadje Beaune ligt in het hart van de wijnstreek Côte d’Or. Dat merkt u aan alles. Er zijn wijnhuizen te over in Beaune, alsmede vele leuke terrasjes en restaurantjes waar u een goed glas wijn kunt drinken. De wijnbouw heeft het stadje in de afgelopen eeuwen geen windeieren gelegd. Alle historische gebouwen zijn fraai gerestaureerd en een lust voor het oog. Wanneer u naar Beaune gaat, mag een bezoek aan het voormalige hospice niet ontbreken. De Hospices Civils de Beaune is een liefdadigheidsinstelling, opgericht in 1443 door Nicolas Rolin als een armenhospitaal. Het is één pronkstukken van de Vlaams-Bourgondische bouwstijl. Het heeft dienstgedaan als hospitaal tot in de jaren zestig van de vorige eeuw. Daarna is het een museum geworden. Met een audiotour in tien talen (waaronder Nederlands) kunt u het prachtige gebouw, de ziekenzalen, de apotheek, de keukens en de kunstschatten bekijken.

Autun (29 km)

Je zou het vandaag de dag niet zeggen, maar Autun was ooit één van de belangrijkste steden van West-Europa. Als je nu aan komt rijden, zie je een lieflijk stadje liggen, tegen de heuvels van de Morvan. Het huidige plaatsje telt zo’n 15.000 inwoners. De historie van het stadje gaat echter terug naar de Romeinse tijd. De stad is gesticht door keizer Augustus en kreeg de naam Augustodunum. Vandaag de dag zijn er veel overblijfselen te bewonderen uit de roerige geschiedenis van het stadje, zoals de stadsmuren, stadspoorten en het theater uit de Romeinse tijd, de donjon, de protestantse kerk, de kathedraal en vanaf een nader te bepalen datum in 2024 het vernieuwde Musée Rolin. Klik hier voor meer informatie over Autun.

Saulieu (28 km)

Op de grens van natuurpark de Morvan ligt het gemoedelijke stadje Saulieu. Het staat bekend als culinair centrum. Hiervan getuigt het beroemde restaurant Relais Bernard Loiseau, bekroond met twee Michelinsterren. Bezienswaardig is de Saint-Andoche basiliek, een hoogstandje op gebied van romaans-cluniacenzer kunst. Ook de Auxois-toren uit de 14e eeuw, het laatste overblijfsel van de stadsmuren die Saulieu vroeger bezat, is een bezoek waard. Een absolute aanrader is het museum van de dierenbeeldhouwer François Pompon (1855-1933), met een grote collectie van zijn werken en van hedendaagse kunstenaars die vergelijkbare werken maken. Natuurliefhebbers komen in het bos van Saulieu, met z’n vele plassen en eeuwenoude eiken, volledig tot rust.