De Bourgogne heeft een geschiedenis die teruggaat naar de Galliërs en Romeinen. Er zijn veel overblijfselen uit die tijd bewaard gebleven, deels tentoongesteld in musea. Bourgogne heeft een lange geschiedenis als koninkrijk en hertogdom en is eeuwenlang een machtscentrum van betekenis geweest. Tot aan de Franse Revolutie bleef het een zelfstandige Franse provincie rond de stad Dijon. De vele kastelen in de regio getuigen daarvan en zijn opzichzelfstaande musea. Maar niet alleen de liefhebber van geschiedenis komt in de Bourgogne aan z’n trekken. Er zijn ook musea met kunst, cultuur, archeologie, voertuigen, snoepgoed en nog veel meer. Op deze pagina staan enkele musea beschreven.

Musée François Pompon (Saulieu, 28 km)

Dit museum is gewijd François Pompon (1855-1933). Hij was een Franse beeldhouwer die zijn loopbaan begon in meubelwerkplaats van zijn vader. Hij studeerde aan de École nationale des arts décoratifs. In 1890 trad hij in dienst bij de beroemde beeldhouwer Auguste Rodin (1840-1917) als hoofd werkplaats en leerde daar veel andere getalenteerde beeldhouwers kennen. In 1905 besloot hij enkel nog dieren tot zijn onderwerp te maken. Zijn Ours Blanc (ijsbeer) is waarschijnlijk het meest representatief voor zijn kunde. In het museum in Saulieu staan ook werken van hedendaagse kunstenaars die dieren als onderwerp hebben. Er zijn ook zalen gewijd aan de Morvan, gastronomie, heilige kunst en Gallo-Romeinse steles.

Klik hier om meer te weten te komen over dit museum.

Château de Savigny-les-Beaune (Savigny-les-Beaune, 33 km)

Het Château de Savigny-les-Beaune staat bij de musea, omdat het een grote collectie historische voertuigen herbergt. Ontdek een zeldzame collectie prototypes van de Fiat Abarth. Bekijk de honderden oude motoren, die tentoongesteld staan. Verbaas je over de tientallen traddle-tractoren, die de exploitatie van wijnstokken mogelijk maken. Bekijk een twintigtal historische brandweerwagens en de expo van een aantal satelieten. Je kunt door het park slenteren en daar een honderdtal historische vliegtuigen en helikopters ontdekken. Ook het interieur van het kasteel uit 1340 is een bezichtiging waard. Een bezoek aan dit museum duurt een dagdeel (ochtend of middag).

Klik hier om meer te weten te komen over dit museum.

Hôtel-Dieu (Beaune, 34 km)

Wanneer u naar Beaune gaat, mag een bezoek aan het voormalige hospice niet ontbreken. De Hospices Civils de Beaune is een liefdadigheidsinstelling, opgericht in 1443 door Nicolas Rolin als een armenhospitaal. Het is één pronkstukken van de Vlaams-Bourgondische bouwstijl. Het heeft dienstgedaan als hospitaal tot in de jaren zestig van de vorige eeuw. Daarna is het een museum geworden. Met een audiotour in tien talen (waaronder Nederlands) kunt u het prachtige gebouw, de ziekenzalen, de apotheek, de keukens en de kunstschatten bekijken.

Klik hier om meer te weten te komen over dit museum.

MuséoParc Alésia (Alésia, 56 km)

Het MuséoParc Alésia biedt drie bezienswaardigheden: het museum, de overblijfselen van de Gallo-Romeinse stad en het standbeeld van Vercingétorix. Herbeleef de geschiedenis van Alésia van de prehistorie tot vandaag met meer dan 600 objecten en interactieve presentaties. Het museum is ook erg leuk voor kinderen. Het museumgebouw is ontworpen door de beroemde architect Bernard Tschumi. De ronde vorm herinnert aan de omsingeling van Alésia, het netwerk eromheen doet denken aan het hout van de Romeinse vestingwerken en de schuine zuilen van het atrium weerspiegelen de chaos van de veldslag.

Klik hier om meer te weten te komen over dit museum.

Musée archéologique de Dijon (Dijon, 57 km)

Het Archeologisch Museum in Dijon is gevestigd in de oude benedictijnenabdij van Saint-Bénigne. Het herbergt bewijzen van menselijke aanwezigheid in Bourgondië, van de prehistorie tot de middeleeuwen. De opbouw van de prachtige collectie begon al in de 18e eeuw. Te bewonderen zijn o.a. beeldhouwwerk, sculpturen, gebruiksvoorwerpen, smeedwerk en glaswerk.

Klik hier om meer te weten te komen over dit museum.

Musée des beaux-arts de Dijon (Dijon, 59 km)

Het Museum voor Schone Kunsten is gevestigd in de oostelijke vleugel van het voormalige paleis van de hertogen van Bourgondië. De collecties behoren tot de rijkste van de Franse musea. Het museum is aan de buitenzijde recent volledig gerestaureerd. De tentoongestelde werken strekken zijn onderverdeeld in de periodes oudheid, middeleeuwen, renaissance, 17e eeuw, 18e eeuw, 19e eeuw, 20e eeuw en 21e eeuw.

Klik hier om meer te weten te komen over dit museum.

Fabrique des Anis de Flavigny (Flavigny-sur-Ozerain, 61 km)

Sinds 1591 worden in de oude benedictijnenabdij van Flavigny-sur-Ozerain de welbekende anijssnoepjes gemaakt. Het fabriekje, het museum en overblijfselen van de oude abdij zijn gratis te bezoeken. Bezoekers worden ingedeeld in groepjes, krijgen uitleg in het Frans, Engels en soms ook Nederlands en bezoeken daarna met een rondleider kort het fabriekje. In het fabriekje worden de anijszaadjes in grote verwarmde ketels geduldig omhuld met dunne laagjes siroop en subtiel op smaak gebracht. Daarna is het prachtige museumpje te bezoeken, kunnen de verschillende varianten van het snoepje geproefd worden en zijn er lekkernijen te koop worden in het souvenirwinkeltje. Meer dan vier eeuwen delicatesse maken Anis tot één van de oudste merken in Frankrijk. Een bezoek is erg leuk voor jong en oud. Er is voor kinderen ook een spelruimte ingericht en op het terras kan geluncht worden. In het schilderachtige dorpje Flavigny-sur-Ozerain is een deel van de film Chocolat (2000) opgenomen. Er zijn leuke restaurantjes en de kerk is een bezichtiging waard.

Klik hier om meer te weten te komen over dit museum.