De Bourgogne staat vol met imposante kastelen, die een bezoek meer dan waard zijn. De hertogen van Bourgondië hebben er lustig op los gebouwd. Hieronder staan een aantal kastelen op een rijtje. Wilt u een kasteel bezoeken, bezoek dan de officiële website van het betreffende kasteel en check de openingstijden, rondleidingen en entreeprijzen.

Châteauneuf-en-Auxois (17 km)

De geschiedenis van dit kasteel begon in 1175 met een donjon, die werd gebouwd op een voorgebergte dat uitkeek over de vallei waar nu het kanaal van Bourgondië doorheen stroomt. In de 13e eeuw werd er een weelderige kapel gebouwd. In de 14e en 15e eeuw werd het versterkt met een muur en vijf verdedigingstorens. Rond 1460 werd Philippe Pot eigenaar van het kasteel. Hij was een privéadviseur van de hertog van Bourgondië, Filips de Goede, en een van de ridders van de Orde van het Gulden Vlies. Hij verbouwde het fort en renoveerde de kapel. Vanaf de 16e eeuw was het kasteel eigendom van verschillende vooraanstaande families. In 1936 schonk graaf Georges de Vogüé het kasteel aan de staat. Afgezien van enkele verbouwingen aan het interieur heeft het kasteel zijn middeleeuwse karakter behouden. Het gelijknamige dorpje waarin het kasteel staat, is officieel bestempeld als één van de mooiste dorpen van Frankrijk.

Klik hier om meer te weten te komen over dit kasteel.

Château de Sully (18 km)

Het Château de Sully is het grootste renaissancekasteel in Zuid-Bourgondië. De plek kent een historie van ruim duizend jaar. Het is de geboorteplaats van maarschalk de Mac Mahon, van de eerste hertog van Magenta én van de eerste president van de Franse Republiek. Sully is een fraai privékasteel en wordt het hele jaar door bewoond door de hertogin van Magenta en haar kinderen. De prachtige, compleet ingerichte interieurs zijn te bezichtigen tijdens een rondleiding. Check de data en tijden op de digitale reserveringskalender van het kasteel. Ook het park rond Château de Sully, met zijn wasplaats, zijn slotgracht en zijn duiventil zijn de moeite van een bezoek waard. De moestuin verandert het hele jaar door, afhankelijk van de seizoenen!

Klik hier om meer te weten te komen over dit kasteel.

Château de Commarin (22 km)

Het Château de Commarin is één van de zeldzame kastelen in Frankrijk die nooit zijn verkocht of geplunderd tijdens de Franse Revolutie. Commarin behoort al meer dan 900 jaar tot dezelfde familie en wordt nog steeds bewoond. Het biedt de bezoeker de ervaring van een levendig kasteel, met verfijning uit de 18e eeuw. Het kasteel vormt een opmerkelijke architecturale mix, die het z’n charme en schoonheid geeft, met behoud van torens en prachtige kapel uit de 14e eeuw, midden tussen de latere ontwikkelingen. Ingericht met origineel meubilair, onthult het Château de Commarin u de levenskunst van de Franse adel in de 18e eeuw. Ook het park rond het kasteel is ook een bezoek waard.

Klik hier om meer te weten te komen over dit kasteel.

Château de Couches (42 km)

Het Château de Couches, bekend van Marguerite de Bourgogne, is een complex dat door de eeuwen heen de nodige uitbreidingen en veranderingen heeft ondergaan. Het oudste deel is de vierkante Donjon uit de 12e eeuw. Spectaculair zijn de ondergrondse verdedigingsruimten. Tussen de twee ronde torens uit de 12e eeuw bevindt zich de flamboyante kapel in gotische stijl, gebouwd in 1460. In het verlengde hiervan staat een rechthoekig hoofdgebouw met een prachtig gerestaureerd dak van geglazuurde tegels, geflankeerd door twee vierkante torens. Dit alles in troubadourstijl en daterend uit de 19e eeuw. Op het complex staat ook een landhuis met stallen die omgebouwd zijn tot restaurant en gastenkamers. Op de drie hectare wijngaarden rond het kasteel zijn de druivensoorten Aligoté, Chardonnay en Pinot Noir aangepland, waarmee de appellatie Côtes-du-Couchois wordt geproduceerd. Het is ook mogelijk om een bezoek aan het kasteel te combineren met een wijnproeverij.

Klik hier om meer te weten te komen over dit kasteel.