Het bezoeken van marktjes in Frankrijk is leuk en je hebt ze in alle soorten en maten. Je vindt er soms hele oude spullen voor een klein prijsje. Maar dan moet je wel weten waar je moet zijn! Er zijn vide greniers, brocantes en marchés aux puces. Maar wat zijn nou precies de verschillen?

Vide Grenier
Een vide grenier betekent letterlijk ‘lege zolder’. Je zou dit dus kunnen vergelijken met de Nederlandse rommelmarkt. Elke particulier mag op deze markt zijn spullen verkopen. Op deze markten vind je kleding, speelgoed, keukenspullen die niet meer gebruikt worden, boeken en soms oude meubels. Het leuke aan deze markten is dat je er leuke dingetjes kunt vinden voor een klein prijsje. De Fransen bewaren namelijk veel meer spullen en gooien niet zo snel iets weg.

Brocante
Een brocanteur is een professionele verkoper die op brocante markten handelt in gebruikte spullen. De Brocanteur moet ingeschreven zijn in een speciaal handelsregister. De spullen die op de brocante markten verkocht worden, zijn meestal niet heel duur, maar ook niet echt heel goedkoop. De spullen op een brocante zijn niet ouder dan honderd jaar en dus geen antiek. De verkoper neemt meestal niet echt de moeite om de spullen te restaureren of te repareren. Je koopt het in de staat waarin het verkeert.

Marché aux puces
De marché aux puces wordt ook vaak ‘Les Puces’ genoemt. In het Nederlands betekent dit vlooienmarkt. Maar vergis je niet, dit is geen rommelmarkt. Op deze markten in Frankrijk vind je juist spullen die veel waarde hebben. Meubels van meer dan 100 jaar geleden, sieraden, oude boeken, schilderijen en andere kunstvoorwerpen. Hier vind je dus ook veel antiquairs.

Samengevat moet je het dus eigenlijk zo zien:

  • – Op vide greniers vind je particulieren die hun ‘rommel’ en oude spullen verkopen. De prijzen liggen laag, maar je vind er niet zo vaak zeldzame spullen.
  • – Op de brocante vind je professionele brocanteurs die hun spullen al hebben uitgezocht op een bepaalde waarde en zeldzaamheid. Daardoor liggen de prijzen hoger.
  • – Op de marché au puces vind je voornamelijk oude spullen van hoge waarde. De antiquairs hebben tijd geïnvesteerd om de spullen te restaureren en te repareren. Hierdoor liggen de prijzen hoger.

Website van deze markten

Frankrijk kent een centrale website waar alle markten op aangekondigd worden. Klik hier om per departement op te zoeken waar er een markt plaatsvindt.